Navigation close button

Cum ne alegem pâinea

Paine Dorin Mereuta

Pâinea din făină de grâu reprezintă hrana zilnică pentru majoritatea oamenilor a căror alimentație este bazată pe cereale. În trecut, pâinea neagră era respinsă de persoanele înstărite și era în general considerată, de către medicii cu experiență, greu digerabilă. Astăzi ţine de noi să facem o selectare corectă, pentru a pune pe masă cea mai potrivită pâine.

Ceea ce vom face este să învățăm să citim informaţiile de pe ambalaj.

Asigurați-vă că este o pâine din făină integrală

Să alegem pâinea doar după culoare sau arome poate fi fals. Conform legislației la zi, ingredientele din care este pregătită o pâine sunt scrise pe etichetă în ordine descrescătoare cantitativ – adică primul ingredient este în cantitatea cea mai mare, iar celelalte ingrediente într-o cantitate mai mică. De exemplu: pâinea etichetată „de secară” a cărei listă de ingrediente începe cu făina albă de grâu și undeva pe la sfârșitul listei 10-15% secară – este de fapt pâine din făină albă de grâu și nu de secară.

Evitați ingredientele mai puțin cunoscute

O pâine adevărată nu trebuie să conțină zeci de ingrediente neînțelese. Evitați agenții speciali de îngroșare, fosfații și amidonul modificat, care se adaugă pentru a face pâinea mai moale. Același lucru este valabil și pentru coloranții și conservanții artificiali cum ar fi propionatul de calciu sau benzoatul de sodiu – nu fac parte din pâine!!!

  • Urmăriți cantitatea de sare – ingredient marcat la sfârșit de etichetă.
  • Evitați pâinea pregătită cu grăsimi hidrogenate sau parțial hidrogenate – pâinea pentru toast-uri de exemplu. Corpul uman nu este echipat de natură să facă față ingestiei repetate de chimicale.
  • Pâinea pe care o consumați nu trebuie să conțină niciun fel de zaharuri.
  • Cumpărați pâinea preparată cu maia și nu cu drojdie de panificație.
  • Nu vă lăsați păcăliți de orice produs pe care scrie „integral”. Acesta poate să conțină un mic procent de făină integrală, dar dacă pâinea este pufoasă, spongioasă și ușoară, nu făina integrală este ingredientul principal.

Pâinea din făină integrală trebuie să fie tare, grea și cu o textură compactă. Asigurați-vă întotdeauna că pâinea pe care o alegeți are aceste caracteristici. Și încă ceva: Avertismentele legate de nocivitatea făinii albe se aplică nu numai pâinii noastre cea de toate zilele, ci și pastelor făinoase, biscuiților, prăjiturilor și altor produse de patiserie.

Dacă v-a plăcut acest articol și doriți să testați pâinea din făina integrală obținută prin măcinare la moară de piatră în brutăria Dorin Mereuță, găsiți asortimentul aici.

Despre Victoria și activitatea ei găsiți mai multe detalii pe pagina ei personală aici.