Navigation close button

Rețetă: Tort din făină integrală

tort faina integrala Dorin Mereuta

Adesea se crede greșit că pentru prăjituri, clătite, copturi sau torturi se folosește doar făina albă.

Vă prezentăm un exemplu de preparare a unui tort din făină integrală de grâu. Făina a fost măcinată la moara noastră de piatră.

Rețeta tortului „Smântânel” 🎂
(rețeta tradițională)

Pentru ALUAT:
❇️3 ouă
❇️100 g zahăr brut de trestie sau cocos
❇️2 linguri miere de albini
❇️50 g unt de vaci 82%
❇️300 g făină integrală de grâu + cât mai merge pentru modelare
❇️1 linguriță rasă de bicarbonat de sodiu
❇️zeamă de lămâie

Crema:
❇️1 kg de smântână 20%
❇️100 g zahăr brut de trestie sau cocos
❇️o cană cu nuci pisate

Decor:
❇️Ciocolată neagră 70% – 30 g

Timp de preparare:
1 oră 30 min cu ajutori
40 min (cred) fără ajutori 😃

Mod de preparare:

Aluat:
1️⃣Batem ouăle cu zahărul, adăugăm rând pe rând mierea și untul topit.
2️⃣Când avem o textură omogenă, treptat sub forma ploiței presărăm făina.
3️⃣Stingem bicarbonatul cu zeama de lămâie.
4️⃣Modelăm o pâinică din care vor ieși 8-10 turte. Faceți-le cât mai subțiri.
5️⃣Lăsăm aluatul să se odihnească 30 min cel puțin.
6️⃣Coacem turtele la cuptorul preîncălzit 180 grade, orientativ 10-15 min.

Crema:
1️⃣Batem bine zahărul și smântâna.
2️⃣Adăugăm nucile pisate. Amestecăm.

Ungem fiecare turtă bine, lăsând un strat gros de cremă până formăm tortul întreg. Pentru ultimul strat, se adaugă ciocolata feliată cu cuțitul.

Tortul se lasă la frigider peste noapte.

Dacă sunteți curioși să încercați rețeta utilizând făina proaspăt macinată la moara noastră de piatră puteți găsi asortimentul aici, iar dacă nu aveți încă destul curaj atunci puteți gusta din patiseria noastră 🙂